Tuemme yhteiskunnan varautumista

Tilanneanalyysin paikka

20.5.2020

Tilanneanalyysi on hyödyllinen työkalu kaikille organisaatioille – ja miksei myös työntekijöille.

Joskus kuulee sanottavan: “Ei sillä niin väliä, miten teet hommat, kunhan valmista tulee”.

Varsinkin, jos projektiin vaaditaan enemmän kuin yhden työntekijän panosta, asia ei olekaan yhtä yksinkertainen. Työn kehitysvaiheet ja erilaiset vaihtoehdot on pystyttävä jäljittämään, jotta esimerkiksi koodinpätkä on varmistettavissa tai analyysityö perusteltavissa.

Omien projektien kulkua on hyvä pystyä tarkastelemaan jälkikäteen myös silloin, kun haluat pysähtyä ja pohtia oman organisaatiosi tai työtilanteesi tulevaisuutta. Stoppi on tärkeä, jotta pystyt kehittymään ja miettimään tulevaisuuden suuntaviivoja. Tilanneanalyysin työkalut soveltuvat tähän loistavasti.

Millainen sitten on erinomainen tilanneanalyysi? Kokosimme yhteen yksinkertaisen muistilistan, jonka vinkit mielessä pitämällä tilanneanalyysisi onnistuu varmasti.

  • Muista selkeys ja konkreettisuus. Erinomainen tilanneanalyysi on helposti ymmärrettävä ja käytännönläheinen.
  • Keskity pohdinnassa sekä sisäisiin että ulkoisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat organisaatioosi tai omaan työskentelyysi.
  • Määrittele tavoitteet selkeästi ja muista viestiä niistä avoimesti kaikille niitä tarvitseville.

Jos jokin edellä mainituista vaiheista unohtuu, palaa täydentämään analyysiäsi. Voit käyttää olemassa olevaa analyysiä pohjana jatkossa myös sen päivitysten yhteydessä ja parantaa sitä entisestään. Joskus on hyvä myös pyytää tukea ulkopuoliselta taholta ja arvioida tilannetta puhtaalta pöydältä. Hyvä tilanneanalyysi johtaa syvempiin analyyseihin.

Copyright © 2023 Kokonat Oy