Tuemme yhteiskunnan varautumista
Referenssi

Ruokapalveluiden huoltovarmuus ja varautuminen

Mitä

SELVITYS RUOKAPALVELUIDEN VARAUTUMISEN NYKYTILASTA (2024)

Tilaaja: Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry

Toteuttamassamme selvityksessä tarkastellaan ruokapalvelualan varautumisen tasoa ja kartoitetaan toimenpiteitä, joiden avulla alan varautumista tulisi kehittää.

Ruokapalveluiden rooli osana elintarvikehuollon ketjua on yhteiskunnan toimintakyvyn turvaamisen kannalta keskeistä. Huoltovarmuusorganisaation Ruokapalvelupoolin tehtävänä on varmistaa ruokapalveluiden toiminnan jatkuvuus vakavissa häiriötilanteissa ja tukea alan kriittisiä toimijoita. Pooli aloitti toimintansa vuonna 2024 ja toiminnan alkuvaiheessa tunnistettiin tarve selvittää, millainen alan varautumisen nykytila on.

Miten

AINEISTONA KYSELY ALAN TOIMIJOILLE

Selvitys perustuu syyskuussa 2024 toteutettuun verkkokyselyyn, jonka kohderyhmänä olivat hyvinvointialueiden ateriapalvelut ja otanta kaupunkien ja kuntien ruokapalveluista ja näiden palveluiden tarjoajista. Vastaajajoukossa korostuvat julkiset ruokapalveluyksiköt, liikelaitokset ja niiden omistamat yhtiöt.

Miten meni

VARAUTUMISEN MERKITYS TUNNISTETTU ALALLA
– ANTAA HYVÄN POHJAN POOLIN KEHITTÄMISTYÖLLE

Selvityksen perusteella varautuminen tunnistetaan tärkeäksi ruokapalvelualan toimijoiden keskuudessa.

Varautumisen kehittämiseksi toimijat kaipaavat yhtenäistä ohjeistusta ja toimijoiden välisen yhteistyön säännöllistämistä. Selvityksen havainnot antavat hyvän pohjan Ruokapalvelupoolille rakentaa huoltovarmuuteen ja varautumiseen keskittyvää yhteistyötä, sillä toimijat kaipaavat yhteistä keskustelua ja verkostoitumista.

Lue lisää aiheesta valmiuspäällikkö Virpi Kulomaan kirjoittamasta artikkelista Ruokapalveluiden varautumisessa toivotaan yhteistyötä.

Copyright © 2025 Kokonat Oy